1. DODATEK

KAKO UPORABLJATI SLUŠNE APARATE

NASVETI, KI VAM BODO V POMOČ PRED, MED IN PO UPORABI SLUŠNIH APARATOV

Podrobna navodila se nahajajo v originalnih navodilih, ki jih prejmete skupaj s slušnim aparatom. Če ste jih morda založili, nas obiščite, da vam izročimo nove.

PRED UPORABO

Pred namestitvijo slušnega aparata v (na) uho bodite pozorni na oznako, ki določa za katero uho je slušni aparat.


Rdeča oznaka je za desno uho. Modra oznaka je za levo uho.

Prepričajte se, da odprtina za izhod zvoka in prezračevalna odprtina nista zamašeni.


Uporabljajte le kakovostne baterije. Baterije ne smejo biti iztrošene. Če uporabljate slušne aparate na ponovno polnjenje, morajo biti pred uporabo napolnjeni (običajno se polnijo ponoči).


Novo baterijo vstavite v baterijski predalček tako, da je znak + na bateriji zgoraj. S tem boste zagotovili pravilno zapiranje predalčka za baterijo. Če baterija ni pravilno vstavljena, se slušni aparat ne bo vklopil. Lahko pride tudi do mehanske okvare.


Vaši slušni aparati so morda opremljeni s tipkami, ki vam omogočajo dodatne prilagoditve (glasnost, izbira programov poslušanja, preklop na telefonsko tuljavico). Ali poznate funkcije tipk na vašem slušnem aparatu? Če ste pozabili, čemu so namenjene tipke na slušnem aparatu in kako se uporabljajo, se obrnite na vašega slušnega akustika.

MED UPORABO

Slušni aparat vstavite v skladu z navodili, ki ste jih prejeli s strani slušnega akustika in ga vključite.


Običajno slušni aparat nekaj sekund po vklopu zaigra pozdravno melodijo. Če je ne slišite, preberite vse predhodne nasvete in originalna navodila za uporabo.


Slušni aparat se ob vklopu vedno samodejno nastavi na tiste nastavitve, ki jih je vašemu sluhu prilagodil slušni akustik in ne tako, kot ste ga morda ročno nastavili pred izklopom.


Pri sebi vedno imejte rezervne baterije.


Daljinski upravljalnik in aplikacija na pametnem telefonu (opcija) vam omogočata, da na lažji način kot s tipkami na slušnem aparatu preklapljate med različnimi programi in spreminjate nastavitve glasnosti.


Slušni akustik lahko v slušnem aparatu nastavi poseben program za telefoniranje, do katerega lahko dostopate s tipko na slušnem aparatu ali preko daljinskega upravljalnika oz. pametnega telefona.


Če vaši slušni aparati ne omogočajo prostoročnega telefoniranja, je pomembno, da telefon prislonite ob mikrofon slušnega aparata, ki se v primeru zaušesnega slušnega aparata nahaja za uhljem.

S sogovornikom bodita obrnjena drug proti drugemu in ne več kot 2 metra narazen. Osredotočite se na ustnice sogovornika, saj 20% komunikacije poteka vizualno.

PO UPORABI

Po uporabi slušne aparate izklopite (odprite predalček) oz. jih postavite v polnilnik.


Po potrebi jih obrišite s suho krpo.


Očistite ušesno maslo. Prisotnost ušesnega masla je običajen in pogost pojav. Pri vsakodnevnem čiščenju slušnega aparata temeljito odstranite ušesno maslo. Za čiščenje ušesne olive ali kupole nikoli ne uporabljajte alkohola in ostrih predmetov. Za čiščenje uporabite vlažno krpo ali čistilne robčke, ki so posebej izdelani za čiščenje ušesnega masla.


Če ima vaš slušni aparat dodatno zaščito proti ušesnemu maslu – Cerustop, jo zamenjajte po potrebi.


Ušesni vložek je potrebno redno umivati. Pred tem ga morate odstraniti s slušnega aparata. Slušnega aparata nikoli ne smete umivati ali ga zmočiti!


Če imate ušesni vložek s tanko cevko, jo občasno očistite s čistilno nitko.


Če se slušni aparati zmočijo, jih ne sušite v pečici ali mikrovalovni pečici. Ne premikajte gumbov. Takoj odprite predalček za baterijo in pustite slušne aparate na zraku, da se sušijo ter čim prej obiščite slušni center.


Priporočljiva je redna uporaba naprave za aktivno sušenje in dezinfekcijo ali vsaj kompleta za pasivno sušenje, da se odstrani vlaga, ki se med uporabo nabere v slušnem aparatu in olivi.

Scroll to Top