3. KORAK

UČENJE: spoznavanje sluha in slušnih aparatov

CILJ 3. KORAKA

Pridobiti znanja o sluhu, naglušnosti in slušnih aparatih.

Bolj kot bom s tem seznanjen, bolje se bom lahko vključil v proces privajanja na slušne aparate v različnih zvočnih okoljih.

RAZMISLITE

Ste se pripravljeni učiti? Boste namenili čas branju tega priročnika in ostalih virov, ki so vam na voljo?
Ali znate podrobno pojasniti stanje vašega sluha kot vam ga je predstavil zdravnik specialist ORL ali slušni akustik?

1

Učimo se vse življenje. V znanju je moč.

O vašem sluhu, naglušnosti in slušnih aparatih morate pridobiti čim več znanja. Za začetek morate vedeti:

 • Kakšno vrsto naglušnosti imate?
 • Kakšno stopnjo naglušnosti imate?
 • Kako naglušnost vpliva na vaše možgane?
 • Kaj se zgodi, če ne poskrbite za sluh?
 • Kako pri izboljšanju sluha lahko pomagajo slušni aparati?
 • Kaj lahko storite za izboljšanje sluha?
 • Kakšni slušni aparati in dodatki so primerni zame in zakaj?

Vrste naglušnosti:

 • PREVODNA NAGLUŠNOST 
  Gre za moten prenos zvoka iz zunanjega ali srednjega ušesa v notranje uho.

 • ZAZNAVNA NAGLUŠNOST 
  Notranje uho ni sposobno ustrezno prenašati zvoka do možganov. Dlačnice v notranjem ušesu (zlasti tiste namenjene zaznavanju visokih frekvenc) so izginile oz. so poškodovane kot posledica starosti, izpostavljanja hrupu ali uživanja določenih zdravil in ne zaznavajo zvoka kot je potrebno.

 • KOMBINIRANA NAGLUŠNOST
  Gre za kombinacijo prevodne in zaznavne naglušnosti.
Avdiogram-ADG-sluh-prazni-tonski-prikaz-stanja-sluha-stopnje-naglusnosti-avdiometer-audio-bm-slusni-aparati-5-korakov-vodnik

Natisnite zgornji obrazec za avdiogram (ADG) in vrišite vaš avdiogram. Za dodatna pojasnila o avdiogramu se posvetujte z AUDIO BM slušnim akustikom.

Za pridobitev dodatnih informacij o sluhu in naglušnosti vam priporočamo tudi naslednjo spletno stran: www.audiobm.si/sluh.

Slušni aparati in dodatki zanje:

 • SLUŠNI APARATI 
  Vušesni ali zaušesni … s slušalko v sluhovodu ali vgrajeno v slušni aparat … z brezžično povezljivostjo ali brez… na baterije ali na ponovno polnjenje… s samodejnim delovanjem ali ročnim upravljanjem …
 • DODATKI ZA SLUŠNE APARATE
  Aplikacija na pametnem telefonu, oddajnik za zvok iz televizije, daljinski upravljalnik, dodatni oddaljeni mikrofoni, polnilnik za izvedbe na ponovno polnjenje …

Poznate vse odgovore na vprašanja o sluhu in slušnih aparatih, ki smo jih zapisali čisto zgoraj? 

Na zgornja vprašanja vam lahko pomaga odgovoriti AUDIO BM slušni akustik.

2

Ob pričetku uporabe slušnih aparatov bodo vaši možgani zbegani, saj bodo spet sprejemali zvoke, ki že dolgo niso bili prisotni.

Dokler se na nove in spremenjene zvoke ne boste privadili, boste zvok lahko doživljali takole:

 • glas ostalih ljudi bo spremenjen
 • moteč lasten glas, saj bo morda zvenel, kot da bi govorili v sod
 • zvoki iz okolice so lahko moteči

3

Zaradi dejstva, da običajnih zvokov in hrupa niste slišali že vrsto let, bo prehod na uporabo slušnih aparatov podoben selitvi v novo hišo.

V začetku se vam bodo zvoki, ki jih ojačujejo slušni aparati zdeli rezki, kovinski in nenaravni. Zopet namreč poslušate visoke tone govora (kot so /s/, /f/, /k/, itd.), ki jih do sedaj niste slišali ali pa ste jih že dlje časa vajeni slišati pomanjkljivo. Omenjen »nenaraven« zvok slušnih aparatov vam bo dejansko izboljšal razumevanja govora, vendar le če boste vztrajni in svojim možganom namenili dovolj časa, da se nanje privadijo.


Za dobro poslušanje in razumevanje je potrebno več kot le uho. Poslušanje je kompleksen proces, ki zahteva sodelovanje možganov in ostalih čutil.

4

Razumevanje je proces, ki se odvija v možganih in ne v ušesih.

Ponovno privajanje na zvoke iz okolice je običajno zahtevno le v začetku, kasneje pa je poslušanje s slušnimi aparati nemoteče.

 • Že od ranega otroštva ste obkroženi z besedami in zvoki, ki so posredovani v vaše možgane in dodeljeni že obstoječim vizualnim slikam stvari. Te informacije se hranijo v centrih za spomin, ki predstavljajo vaš »zvočni slovar«. Ob naglušnosti se delu možganov, ki sedaj več ne sprejema zvoka iz ušesa, dodeli druga naloga.
 • Po daljšem času življenja z naglušnostjo se bodo morali vaši možgani zopet privaditi na zvoke visokih frekvenc in na zvoke iz okolice. To predstavlja najtežje obdobje za novega uporabnika slušnih aparatov. Ob začetku uporabe slušnih aparatov vaši možgani niti ne bodo prepoznali vseh novih zvočnih informacij, po približno šestih tednih pa jih bodo počasi pričeli bolje prepoznavati.
 • Sposobnost takojšnjega prepoznavanja besed je odvisna od tega, kolikokrat slišimo te besede. V primeru da določenih besed niste slišali že dlje časa, boste sprva imeli težave pri povezovanju zvoka s pomenom.

5

»Slušna zmeda« je pojav, ki je posledica poplave zvokov, hrupa in glasov, ki jih zopet slišimo po nekaj letih.

Omenjeni zvoki bodo postali povsem običajni, če jih bodo vaši možgani zaradi redne uporabe slušnih aparatov slišali vsak dan in se tako na njih povsem privadili. Nekaj primerov:

 • pravi zvok zvonjenja vašega telefona
 • šumenje oblačil med hojo in premikanjem
 • šumenje ventilatorja ali brnenje hladilnika

Ob poškodbi dlačnic znotraj vašega polžka se v možgane posredujejo nepopolni signali, kar privede do preslišanja ali nerazumevanja besed.

Kot primer navajamo: beseda PAST vam lahko zveni kot PAS, ali pa celo AS.

ZDRAVE DLAČNICE so pokončne in so sposobne natančno zaznavati zvočne valove ter posredovati zvočne signale do možganov. 

 

POŠKODOVANE DLAČNICE so neurejene in ne stojijo več pokonci. V takšnem stanju niso več sposobne zaznavati zvočnih valov in pošiljati zvočnih signalov do možganov.

Dlacnice-notranje-uho-zdrave-poskodovane-Vodnik-za-sluh-AUDIO-BM-slusni-aparati

LEVO ZDRAVE DLAČNICE, DESNO POŠKODOVANE DLAČNICE

ALI STE VEDELI?

Pražna tonska avdiometrija je najpogostejša subjektivna preiskovalna metoda za ugotavljanje stanja sluha. Normalno je, da se občutljivost sluha s starostjo zmanjšuje. V večini primerov se naglušnost razvija počasi – včasih več let. Med najpogostejša vzroka za nastanek naglušnosti sodita hrup in staranje.

ALI STE VEDELI?

Brezplačno lahko sluh po tej metodi preverite v kateremkoli AUDIO BM slušnem centru.

Misel

»Kdorkoli se preneha učiti je star, bodisi pri svojih dvajsetih ali pri osemdesetih.« Henry Ford

Citat

»Nikoli nisem SANJALA o uspehu. Zanj sem DELALA.« Estee Lauder

Nasvet

»Učenje je aktiven proces. Učimo se s tem da delamo. V primeru da želite izboljšati dejavnosti o katerih se učite in berete jih izvajajte ob vsaki priložnosti.« Dale Carnegie

Citat

»Ciljaj na luno. In tudi če zgrešiš, boš pristal med zvezdami.« Norman V. Peale

Scroll to Top