5. KORAK

VZTRAJNOST: vztrajati na poti do boljšega sluha

CILJ 5. KORAKA

Med privajanjem na uporabo slušnih aparatov ostati vztrajen, saj bodo rezultati opazni šele po približno šestih tednih.

RAZMISLITE

Koliko časa na dan nosite slušne aparate?
Ste se ravnali po nasvetu vašega slušnega akustika in se na uporabo slušnih aparatov sprva privajali postopoma s ciljem, da bi slušne aparate kasneje lahko uporabljali cel dan?
Ste razmislili o tem, da bi v primeru težav in nezadovoljstva obiskali vašega slušnega akustika?

1

Obstaja skupna lastnost vseh uporabnic in uporabnikov slušnih aparatov, ki so uspešno opravili prehod na uporabo slušnih aparatov. Ta skupna lastnost se imenuje vztrajnost.

Bodite tudi vi vztrajni. Gre za investicijo, ki vas bo stala obilo časa in potrpljenja, ter svoje rezultate pokazala po približno 45 dneh. Vaši možgani se bodo ob številnih urah poslušanja in ponavljanja novih zvokov privadili, vi pa boste lahko svoje življenje nadaljevali brez stalnega razmišljanja o vašem sluhu.

2

Kljub temu, da novim uporabnikom priporočamo postopno privajanje v domačem okolju, je vaš končni cilj vsakodnevna redna uporaba slušnih aparatov.

To vključuje tiha in hrupna okolja kot tudi situacije, v katerih menite, da slušnih aparatov ne potrebujete. Uporaba slušnih aparatov mora postati vaša dnevna navada, saj boste možganom le tako lahko namenili dovolj časa, da se ti znova naučijo interpretirati zvoke iz vaše okolice.

3

Po opravljenem 7 – 14 dnevnem postopnem privajanju na uporabo slušnih aparatov vam svetujemo, da slušne aparate namestite takoj zjutraj in jih nato odstranite šele pred spanjem.

Ne naredite napake, da slušne aparate uporabljate le ob posebnih družbenih dogodkih, saj bodo vaši možgani v tistem trenutku zmedeni zaradi poplave nepoznanih zvokov iz okolice.

4

Bodite vztrajni in ne obupajte.

Če postanete utrujeni napravite premor, vendar ne obupajte. Čim je mogoče nadaljujte z uporabo, saj bo sčasoma vse lažje. Pokličite nas kadarkoli potrebujte pomoč ali spodbudo.

5

Prosimo vas, da z nami, slušnimi akustiki, ohranite kontakt in nam zaupate vse morebitne skrbi glede prekomerne glasnosti ali občutkov pomanjkanja učinkovitosti.

V povprečju se novi uporabnik slušnih aparatov v slušni center vrne povprečno trikrat do štirikrat v obdobju testiranja. Le tako mu lahko izboljšamo prilagoditve nastavitev, ocenimo napredek in pomagamo pri premagovanju ovir z razumevanjem v zvočno zahtevnih okoljih.

Citat

»Ko izgubite vid, izgubite stik s stvarmi. Ko izgubite sluh, izgubite stik z ljudmi.« Helen Keller

Nasvet

»Poraz je priložnost, da začneš znova. Pametneje.« Henry Ford

Misel

Nekatere stvari se ne zgodijo takoj in potrebujejo čas ter potrpljenje. Nagrada, ki vas čaka ob koncu vaše poti do boljšega sluha je resnično vredna truda!

Citat

»Cona udobja je kraj, kjer umirajo sanje.« Regina King

Scroll to Top