1. DOMAČA NALOGA

ENOSTAVNA ZVOČNA OKOLJA

CILJ - SLUŠNE APARATE UPORABLJATI VSAJ ŠTIRI URE NA DAN

1.

Ob pričetku uporabe slušnih aparatov izberite mirno okolje.

Dokler se ne navadite na uporabo doma jih ne uporabljajte v družbi ali hrupnem okolju.

2.

Pozorno poslušajte zvoke, ki jih v vašem domu že dolgo niste slišali in ste nanje že pozabili.

Premikajte se iz sobe v sobo in skušajte prepoznati zvoke, ki jih oddaja vaš hladilnik, klima, računalnik ali stenska ura. Privajajte se na zvoke kot je ropot krožnikov ali šumenje papirja med listanjem časopisa ali zvok copat. Ti zvoki so del okolja v katerem živite, zato se je na njih potrebno privaditi.

 

3.

Vadite pogovor s svojim partnerjem ali drugim družinskim članom in pri tem poskrbite, da sta radio in televizija izključena.

Bodita obrnjena drug proti drugemu in ne več kot 2 metra narazen. Osredotočite se na ustnice sogovornika, saj 20% komunikacije poteka vizualno.

4.

Poslušajte lasten glas. Vadite z glasnim branjem.

Tako se boste postopno privadili na glasnost in ton svojega glasu med uporabo slušnih aparatov. Povsem običajno je, da se vam bo vaš glas na začetku zdel spremenjen, vendar ne skrbite, saj vam bo kmalu postal domač.

5.

Poslušajte govor različnih ljudi s ciljem, da med uporabo slušnih aparatov določite najbolj udobno raven jakosti govora, brez da bi pri tem skušali razumeti vsako besedo.

Razumevanje se bo izboljšalo sčasoma. Predstavljajte si turista, ki obišče drugo regijo države, kjer govorijo isti jezik, vendar uporabljajo drugo narečje. Na Primorskem govorijo drugače kot na Dolenjskem ali Štajerskem, vendar se po daljšem času poslušalec navadi lokalnega govora, ki je v narečju.

6.

V primeru, da vam zaradi zvokov iz okolice postane neprijetno ali pa postanete utrujeni, naredite premor.

Slušne aparate ponovno namestite šele čez nekaj ur. Kot pri kontaktnih lečah za oči je postopno privajanje običajno tudi pri uporabi slušnih aparatov.

7.

Na slušne aparate se privajajte vsak dan po malo.

Slušnih aparatov v prvih dnevih še ne nosite cel dan, vendar ne manj kot 4 ure. Vaš napredek bo odvisen od vaše odločnosti za doseganje boljšega sluha. Bodite potrpežljivi.

Scroll to Top